A coachingról

Hogy mi a coaching? Számtalan meghatározás és sematikus válasz ismeretes, annak pontos meghatározásával is, hogy mi a különbség coaching, terápia, tanácsadás és tréning között.

Azt hiszem, a leghasznosabb, ha itt azt mondom el, én mit értek coaching alatt.

Elsősorban egy nyílt és őszinte partneri viszonyt, ahol coach és ügyfél egyenlők. És akik a célból találkoznak, dolgoznak egymással, hogy az ügyfél hatékonyabban és nagyobb elköteleződéssel tudja használni saját érzékelését és saját erőforrásait, melyek erősítik magabiztosságát és tudatosságát döntéseiben és tetteiben egyaránt.

A két fél közötti egyenlőséget abban is látom, és nap, mint nap megtapasztalom, hogy én, mint coach is tanulok ügyfeleimtől. Tanulok a másikról, az emberről, tanulok saját magamról, a saját magam helyzetéről és kérdéseimről.

Nekem is csodálatos megélnem és látnom az ügyfelem saját tanulását, változását és ráébredését a benne lévő erőforrásokra.

A coaching nem terápia, nem a múlt feldolgozására, hanem a jelenre építve a jövő céljaira fókuszál (a múltat esetleg csak érinti). Mentális problémákkal kapcsolatban nem a coach a megfelelő segítség.

A coach nem tanácsot ad, és nem tréningben részesíti ügyfelét. A coach abban segít, hogy az ügyfél saját maga találjon rá erőforrásaira és a megoldására, illetve szükség esetén támogat a cél megfogalmazásában is. Egy képletes példával élve, ha valaki tortát akar sütni, akkor a tanácsadó 3 receptet ajánl, a tréner megmutatja, hogyan kell elkészíteni, míg a coach megkérdezi, milyen tortát szeret, és mi a célja a tortasütéssel.

Az ICF (International Coach Federation) etikai irányelveit és sztenderdjeit követve végzem a munkámat. Részletek: Szakmai felelősség (link).

Egy coaching folyamat velem több, általában 4-8 alkalomból áll. Minden folyamat egy ingyenes első találkozással kezdődik, hogy közösen felmérjük az igényeket, megállapodjunk a keretekben, és abban, milyen ütemezés és hány ülés támogatná leginkább a meghatározott célt.

A folyamat végén pedig úgy válunk el egymástól, hogy az ügyfél képes önállóan folytatni az útját.