CÉLBAN TARTÁS, 2. rész

 

A célkijelöléshez az egyik legjobb eszköz, ha minden esetben 4 dolgot mérlegelünk:

Mik azok a pozitív, támogató elemek, amelyek még nem állnak rendelkezésünkre, amiket nem használunk, és amelyeket éppen ezért létre akarunk hozni?

Mik azok a pozitív, támogató elemek, amik már rendelkezésünkre állnak, amiket már használunk, és amiket meg akarunk tartani?

Mik azok a negatív, hátráltató vagy gátló elemek, amelyek jelen vannak, amiket használunk, és éppen ezért, amiket el akarunk hagyni, vagy teljesen abba akarunk hagyni?

Mik azok a negatív, hátráltató, akadályozó elemek, amiken nem tudunk változtatni, amikre nincs ráhatásunk, és ezért, amiket el kell, el szeretnénk fogadni?

Mindezeket persze a célunk elérése érdekében.

Ha például az a célunk, hogy a párunkkal jobbá váljon a kapcsolatunk, ezek az elemek így nézhetnek ki:

Létrehozom: Mi az, ami hiányzik az életünkből, ami segíthet minket abban, hogy javuljon a kapcsolatunk? Esetleg új közös programokat találhatunk, mint pl. hogy megtanulunk együtt teniszezni, vagy közösen csatlakozunk egy új közösséghez, amiben együtt tudunk tevékenykedni.

Megőrzöm: Mi az, ami már most is jól működik, és figyelni tudunk arra, hogy ez továbbra is így legyen? Például, hogy sokat beszélgetünk a párunkkal, vagy hogy hétvégenként közösen főzünk, esetleg hogy továbbra is minden évben legalább 1 hétre elutazunk együtt valahová.

Abbahagyom: Mik azok a dolgok, amik a leginkább a célunk ellen dolgoznak, illetve akadályoznak minket abban, hogy azt elérjük? Lehet, hogy túl sokat túlórázunk, ami miatt rendszeresen későn megyünk haza, vagy van olyan szokásunk, ami miatt a párunk panaszkodik, rosszul érzi magát, és képesek vagyunk azt abbahagyni.

Elfogadom: Mik hátráltatnak még minket ebben a folyamatban, amit el kell fogadjunk? Esetleg rajtunk kívül álló dolgok, elengedhetetlen kötelezettségek, vagy egyszerűen csak az a tény, hogy a változás nem egyik pillanatról a másikra fog bekövetkezni.

Ebben a megközelítésben az a nagyszerű, hogy nem egy problémára koncentrálunk. Számba vesszük a célunkat támogató elemeket is, és ezek rögtön ösztönzőleg hatnak ránk. Érdemes belevágni!

 

 

Kérdéssor

  1. Mi az a rövid távú cél (feladatcél), amit most el akarunk érni, meg akarunk valósítani?
  2. Ez hogyan támogatja a valódi célunkat? Másként megfogalmazva, mi a célja ennek a feladatcélnak?
  3. Mekkora energiát érzünk ebben a feladatcélban? Milyen erős késztetést érzünk a megvalósításához?
  4. Még mindig eltökéltek vagyunk a célunk megvalósításában?
  5. Milyen részekből, lépésekből tudjuk és akarjuk felépíteni a folyamatot?
  6. Milyen tudásra, milyen eszközökre van szükségünk a cél elérésében?
  7. Milyen segítségre van szükségünk? Kik a potenciális támogatóink, partnereink? Fogalmazzuk meg azt is, hogy ki miben, hogyan támogathat minket!
  8. Gyűjtsük össze a változást támogató, pozitív és az azt hátráltató, negatív elemeket, tényezőket!
  9. Gondolkozzunk el, hogy ezek közül mit érdemes megtartanunk, illetve min érdemes változtatnunk!