Az egyéni coaching üléseket megelőző első találkozás keretén belül mindig felkínálok egy ingyenes próbaülést. Ez biztosítja, hogy az ügyfelem tudja, mit vállal, mit szeretne tenni.

Valamint én is megismerem az ügyfelemet, és fel tudom mérni, meg tudom érezni, hogy remélhetőleg tudok-e neki segíteni, inspiráljuk-e egymást kölcsönösen.

Sokakkal találkozom egy-egy ilyen ingyenes kóstoló keretében. És nem mindenki válik az ügyfelemmé. Ez így is van jól.

Egyik alkalommal egy hölgy azzal keresett meg, hogy a párját ajánlja be hozzám coachingra. Ő úgy látta, partnere nem képes megbirkózni az őt érő kihívásokkal. Nem érvényesíti kellően az érdekeit, ezért sokszor kihasználják, és egyszerűen nem jut egyről a kettőre. És hát arra gondolt, hogy egy coach segíteni tudna neki abban, hogy változtasson.

Ennek a hölgynek is felajánlottam, találkozzunk személyesen egy kb. 2 órás beszélgetésre, ahol megismerhetjük egymást, és ízelítőt is tudok neki adni a coachingból.

A beszélgetésünk fókusza azon volt, hogy neki miért fontos, hogy a barátja megváltozzon. Mi ezzel a célja. Mit jelentene számára ez a változás, hogyan változtatná meg az életét és érzékelését.

Amikor valaki mással szemben támasztunk elvárásokat, mindig érdekes megközelítés megvizsgálni a kérdéskör megfordítását. Ez esetben, azt hogy vajon a beszélgetőpartnerem maga miben kellene, hogy megváltozzon. Vajon a barátja milyen változást vár el tőle? Vajon ő maga elég asszertív-e? Vajon ő maga mennyire jut egyről a kettőre? És hogy ő saját magától milyen változást vár el?

Ezek a megfordított kérdések teljesen új szemszögből világították meg beszélgetőpartnerem számára a helyzetét. Megértette, hogy ő maga csak a saját dolgával tud foglalkozni, és ezáltal teremthet lehetőséget arra, hogy a párja is elkezdjen változni. Nincs szükség arra, hogy partnerét „beutalja” egy coachhoz. A partnerének saját magának kell akarnia a változást, és saját magának kell eldöntenie, hogy ehhez milyen segítséget vesz igénybe.