Csoporttal dolgozni mindig izgalmas feladat. Különböző személyiségek különböző energiákat hoznak a folyamatba, színesítve és összetettebbé téve azt.

Itt is ugyanolyan fontos, hogy a cél valóban motiváló legyen, olyan, amiben van elég energia ahhoz, hogy a csoport minden tagja dolgozzon rajta.

Mi ezt úgy értük el, hogy körbejártuk az asszertivitás fogalmát. Megnéztük, kinek mit jelent, és hol, melyik elemében áll hozzá a legközelebb, ami ösztönzőleg hat rá a közös munkában. Azt is mondhatjuk, hogy személyessé tettük a célt. Mindenkire, külön-külön.

A csoportból volt, aki az empátiára helyezte a hangsúlyt, míg más a tudatos vagy a fegyelmezett viselkedést, kommunikációt, vagy a nyitottságot választotta. És így tovább.

Így már el tudtunk kezdeni dolgozni.

Mindenki meghatározta, hol tart, hol látja magát jelenleg, és hogy hova szeretne eljutni.

Különböző eszközöket ismertünk meg és alkalmaztunk, melyek közül ki-ki kiválaszthatta a számára leginkább megfelelőt.

A csoport tagjai sokat profitáltak abból is, hogy visszajelzést kaptak társaiktól. Még több megközelítést és rálátást ismerhettek meg, ami sok mindenre ráébresztette őket.

Kis lépésekben, és nem egyenlő ütemben haladtunk, teret engedve mindenkinek és elég időt hagyva a munkához.

Az együtt eltöltött 3 hónap nem csak a céljuk elérésében támogatta a csoporttagokat. Egymást és önmagukat is jobban megismerték. Nyitottabbá, kíváncsibbá, empatikusabbá váltak egymással szemben. Ez egy re inkább megmutatkozott a közös szakmai munkájukban, és abban is, ahogyan más kollégákkal, ügyfelekkel, beszállítókkal dolgoztak együtt.