coaching LouiseHay

A gondolkodásom megváltoztatásában számomra az egyik első löketet Louise Hay könyve, az Éld az életed! adta. Mint első jegyzet ez érdekes téma lehet másnak is.

Emlékszem milyen ellenállás volt bennem, mikor először meséltek nekem a szerzőről és a könyvről. Amit akkor persze nem éreztem annak, de ma már tudom, hogy arról volt szó. Ítélkeztem és kritizáltam. Elutasítottam. Ugyan már, mit is adhat nekem egy ilyen könyv. Biztosan valami ezoterikus hablaty, aminek semmi köze nincs a való élethez. Ráadásul egy amerikaitól! Pedig tudjuk, hogy az amcsik mind „hülyék” – mert mindenki „hülye”, aki másként gondolkozik…

Szóval nem könnyen adtam be a derekamat. Miért is fogadtam meg mégis a tanácsot, és vettem kezembe a könyvet? Mert nagyon rosszul éreztem magam. Az életem semelyik területén sem úgy mentek a dolgok, ahogy én szerettem volna – persze nem értettem miért, és meg voltam győződve róla, hogy nem én tehetek róla, hiszen mindent meg tudtam magyarázni (és szerettem is megmagyarázni).

Mielőtt elkezdtem az olvasást csak egy dolgot mondtam, vagyis ígértem meg magamnak: nyitott szívvel olvasom el a könyvet. Ha csak egyetlen olyan mondatot, gondolatot is találok benne, ami a segítségemre van, akkor már megérte, akkor már nyertem.

Gondolom, mondanom sem kell, hogy nem csak egyetlen gondolat volt, amit úgy éreztem nekem szól, amiben ráismertem magamra.

És ezután jött csak az igazi munka. Hosszú-hosszú munka. Az önismeret és önbecsülés munkája, ami elvezet az önszeretethez. Ezt a munkát a mai napig is végzem, és ez vezetett el engem a coachinghoz is.

Szívesen osztom meg itt Louise L. Hay filozófiájának néhány alaptételét:

 

„Teljes mértékben felelősek vagyunk mindazért, ami történt és történik velünk.

Minden egyes gondolatunk a jövőnket alakítja.

A hatalom lényege a most-ban rejlik.

Mindenki önutálattól és bűntudattól szenved.

A legtöbb ember úgy véli, nem elég tehetséges.

Ez azonban csak egy gondolat, és a gondolatok változtathatók.

A neheztelés, a rosszallás és a bűntudat a legkártékonyabb beidegződések.

A sérelmekről való lemondás még a rákot is meggyógyíthatja.

Ha igazán szeretjük önmagunkat, életünkben minden sikerülni fog.

Le kell mondanunk a múltbeli sérelmekről, és meg kell bocsájtanunk mindenkinek.

Késznek kell lennünk arra, hogy megtanuljuk szeretni önmagunkat.

Önbecsülés és önbizalom a nyitja minden pozitív változásnak.

Mi magunk hozzuk létre testünkben az összes úgynevezett „betegséget.”

forrás: Louise L. Hay: Éld az életed!