TUDATOSAN MINDEN NAP, 1. rész

 

Pár gondolatot összegyűjtöttem még arról, mi segíthet minket a mindennapjainkban abban, hogy a tudatosságunkat erősítsük.

VÁLASZTÁSOK

Mindig mi döntünk, mi választunk. Valójában minden ezzel kezdődik. Tele van az életünk ezekkel a választásokkal. Kis döntéseket hozunk a nap minden percében, órájában, pl. hogy mit veszünk fel reggel, mit ebédelünk, hol és kivel, elmegyünk-e sportolni vagy inkább olvasunk otthon, hogy jóindulattal közelítünk egy adott helyzet, egy társunk felé vagy inkább a haragot, ellenségeskedést választjuk… Ezeknek a döntéseinknek legtöbbször nem is vagyunk tudatában. Aztán ott vannak a nagyobb horderejű választások a karrierünkkel, a pénzügyeinkkel, a magánéletünkkel kapcsolatban, ahol már inkább cselekszünk tudatosan.

Ebből is látszik, hogy a választásaink száma végtelen. A lényeg, hogy csak rajtunk múlik, hogyan döntünk. Mert mindig van választási lehetőségünk. És ezek meghozatalában sokat segít, ha nem engedjük, hogy elsodorjanak az érzelmeink, vagy esetleg belelovaljuk magunkat valamibe.

Sokan azt hiszik, hogy kiadhatják a döntést a kezükből. Például a passzivitást választják, sodortatják magukat. Pedig ez is egy választás, ami adott esetben segítség is lehet, de legtöbbször csak azt eredményezi, hogy nem teszik meg azt, amit valójában szeretnének, nem vállalják a kockázatot, és így az esélyét sem adják meg, hogy nyerjenek.

Nincsen jó vagy rossz választás. Választás van. És jó, ha felismerjük, hogy adott helyzetben mi támogat és segít minket.