TUDATOSAN MINDEN NAP, 5. rész

 

TÁPLÁLÁS

Manapság igen nagy figyelmet fordítunk a testi egészségre. Elsősorban azzal foglalkozunk, hogy fizikailag ápoltak, egészségesek, fittek és gyönyörűek legyünk. Érdekes módon a többivel nem igazán foglalkozunk.

Fiatalon nekem is nagyon fontos volt, hogy hogy nézek ki. Természetesen erre ma is hangsúlyt fektetek, de ebben is az egyensúlyra törekszem. Odafigyelek arra, hogy a szellememet és a lelkemet is megfelelő táplálékokkal lássam el. Így sokkal teljesebben tudom megélni a fizikai egészségemet vagy szépségemet is.

A szellem táplálása – a testi egészség mellett – szintén helyet kap a társadalmi elvárásokban és szükségletekben. Míg a lélek igencsak el van hanyagolva. Emlékszem régebben kimondottan ciki volt ilyen témájú könyveket olvasni, vagy pszichológushoz járni, mint ahogy manapság még nem sokan ismerik és értik, mi is az a coaching. Még most is elég elterjedt nézet, hogy ezek csak amolyan úri passziók, és ezek az emberek nem tudják, mire herdálják a pénzüket és idejüket. Ma már sokkal elfogadottabb a lélekgondozás, de még mindig nem tartozik a napi szükségleteink közé, mint pl. a fogmosás, vagy sokaknál az olvasás és a művelődés más formái. Bízom benne, sőt biztos vagyok, hogy ez változik, és a lelkünk egészsége ugyanolyan fontos helyet foglal majd el életünkben, és napi „rutinná” válik, mint a másik kettő. Hisz elég csak a közeli történelmünkre gondolni, amikor a fürdés sem volt egy mindennapos dolog, holott ez ma már teljesen elképzelhetetlen.

A tudatos táplálásban annak is nagy szerepe van, hogy igyekszünk egészséges táplálékot magunkhoz venni. Olyan ételeket, amik táplálnak és nem rombolják a szervezetünket, és olyan szellemi táplálékokat, amik szintén építően hatnak ránk. Ez ma, ebben a hatalmas információ tömegben valóban nagy tudatosságot igényel, különösen ha arra gondolok, mi minden szemetet zúdít ránk a média a híreivel és reklámjaival.