AKIVÉ VÁLHATUNK, 3. rész

 

SZELLEMI ÉLETÜNK

Abban biztosan egyetértünk, hogy a tanulás csodálatos dolog. Valami újat megismerni, megérteni, mindig olyan élmény, ami jó érzéssel tölt el, és ráadásul kézzelfogható. Például, mikor megtanulunk úszni, számolni, olvasni, vagy valamilyen tudományág szakavatott művelői leszünk.

Tudásunk és képességeink fejlesztése egy soha véget nem érő, egész életünkön át tartó folyamat.

Mégis, a tanulást hajlamosak vagyunk a munkánkkal összevonni, és arra korlátozni. Holott minden nap tanulunk, tanulhatunk valamit, akár ismeretet, akár valamilyen új képességet. A tanulásnak örömmel kellene minket eltölteni, nem pedig egy szükséges feladattá válni, ami túl sok időt vesz el tőlünk.

Sokszor nincs másról szó, mint hogy nem is vesszük észre, nem tudatosítjuk magunkban, hogy tanultunk valamit. Ha pedig egy hosszabb folyamattal járó elméleti vagy fizikai tudás megszerzéséről van szó, azt kényszernek érezzük, amit nem tudunk beszuszakolni abba a már amúgy is zsúfolt naptárunkba. Erre is van megoldás. Csak legyünk kreatívak. Használjuk az üres időnket, mint pl. az utazás, amikor mindig elővehetünk egy könyvet, vagy vezetés közben hallgathatunk valamilyen tananyagot, előadást, vagy ha inkább ahhoz van kedvünk, hangoskönyvet, verseket.

Az is nagy igazság, hogy legtöbbször rutinból, azonos szisztéma szerint csináljuk a dolgainkat. Ha a feladataink végrehajtása idejének az időnk csak egy kicsiny részét arra fordítjuk, hogy megvizsgáljuk, miben tudunk változtatni a működésünkben, hogy hatékonyabbá váljunk, máris nyerünk szabad időt, amit magunkra fordíthatunk.

A kérdés csak az, mit akarunk megtudni a világunkból? Mire van szükségünk ahhoz, hogy azzá váljunk, amivé szeretnénk? Mindezt tegyük a tanulás öröme kedvéért, nem elsősorban egy újabb diploma vagy oklevél megszerzése céljából. Akár a gyerekeinkkel közösen is tehetjük ezt. A tanulás hozzásegít minket ahhoz, hogy mind több lehetőséget lássunk az életünkben, és még büszkébbek legyünk magunkra.

 

Miután meghatároztuk és tudatosítottuk magunkban, hogy milyen életet szeretnénk élni, testi, lelki és szellemi életünket, tetteinket mind annak szolgálatába állíthatjuk, hogy azzá váljunk, aki meg tudja valósítani, el tudja érni a vágyott céljait. Ennek megfelelően ápoljuk és tápláljuk magunkat mindhárom dimenziónkban.

 

Kérdéssor

Itt a testi egészségével kapcsolatban gyűjtöttem össze kérdéseket. Ha inkább a lelki vagy a szellemi életre szeretnénk koncentrálni, ehhez hasonlóan össze tudjuk állítani a saját kérdéssorunkat.

Nem kell ezekhez a kérdésekhez ragaszkodnunk. Ha kedvünk van, hát menjünk még mélyebbre, térjünk ki még több részletre! Fontos, hogy érezzük, teljeskörűen körbejártuk a kérdést.

  1. Nézzük meg, és írjuk össze, hogy milyen meggyőződéseink vannak a testünkkel, a kondíciónkkal és egészségünkkel kapcsolatban! Valóban igazak ezek az elképzeléseink? Milyen lenne az életünk és a hozzáállásunk, ha nem hisszük ezeket a gondolatokat? Fordítsuk át a leírt állításainkat (azaz írjuk le az ellenkezőjüket állításként), és nézzük meg, hogyan tudnak igazak lenni ezek a megfordítások!
  2. Hogyan akarjuk magunkat érezni fizikailag nap mint nap? Hogyan akarjuk magunkat érezni fizikailag 5-10-20 év múlva? Hogyan néz ki egy napunk vagy hetünk, ha az egészségünk fontossá válik saját magunk számára? Hogy szolgálhat az egészségünk abban, hogy megvalósítsuk vágyott életünket?
  3. Milyen testmozgási formákat szeretnénk kipróbálni, vagy esetleg már választottunk is kedvenc sportolási formát? Milyen lehetőségeink vannak, kivel, mikor és hol szeretnénk sportolni? Milyen rendszerességgel? Mennyi időt akarunk, tudunk 1-1 alkalommal a sportra szánni?
  4. Milyen étkezési szokásokat szeretnénk követni? Hogyan tudjuk tudatosítani, amikor egészségesen táplálkoztunk vagy sportoltunk, hogy ezzel is erősítsük a hitünket és az elkötelezettségünket?