AMIT ADHATUNK, 3. rész

 

KINEK ADUNK

Általában azoknak az embereknek igyekszünk a leginkább és a legtöbbet adni, akik a legközelebb állnak hozzánk. Vagyis a családunknak, a szeretteinknek, a barátainknak. A szerelmi életünket és a barátságainkat már megvizsgáltuk, megismertük. Érdemes ezt a családunkkal is megtenni. Érdemes azzal kezdeni, hogy végiggondoljuk, mit is jelent számunkra a család. Mit értünk a család fogalma alatt? Kik a családunk tagjai? Hogyan és mit adunk, illetve akarunk adni a családunknak – az időnkből, a tudásunkból, érzéseinkből és élményeinkből? Ebben sokat segíthetnek a feladatlapon található kérdések.

A családon túl sokunkban erős annak az igénye is, hogy a közösségnek, amihez tartozunk, szintén vissza tudjunk adni a „gazdagságunkból”. Ez jelentheti a helyi, szűkebb értelemben vett közösségeket, mint mondjuk a lakóközösségünk, a szomszédaink, a tréning csoportunk, vagy esetleg egy tágabb közösséget, mint mondjuk a városunk, vagy a nemzetünk.

Mik azok a szűkebb-tágabb csoportok, amikhez tartozni szeretnénk, akikért tenni akarunk, akikkel valamilyen értékközösséget vállalunk? Milyen értékeket akarunk megteremteni és terjeszteni? Milyen ügyekért akarunk dolgozni? Milyen nyomot akarunk hagyni magunk után? Mit akarunk és tudunk adni? Milyen közösségek, szervezetek működnek a környezetünkben? Melyek a legvonzóbbak a számunkra? Hogyan tudunk ezekkel kapcsolatba kerülni? Gondoljuk át, és cselekedjünk! Tegyünk a környezetünkért, tegyünk magunkért!

Záró gondolatként csak annyi, hogy az önismereti munkában az egyik legfontosabb dolognak a kíváncsiságot tartom. A kíváncsiságot magunk és a környezetünk iránt, ami elhozza az önismeretet és önszeretetet, és így a magabiztosságot, ami képessé tesz minket arra, hogy másokat is elfogadjunk.

Bízom benne, hogy ezeken a fejezeteken végighaladva, sokaknak felébredt a kíváncsisága. Ha ez valami miatt mégsem történt meg, az sem baj. Ha valami nem érdekel, ha valamire nem vagyunk kíváncsiak, akkor ne is hagyjuk magunkat érzelmileg sodorni.

 

Kérdéssor

Itt a családdal kapcsolatban gyűjtöttem össze kérdéseket. Ha inkább más területre szeretnénk koncentrálni, ehhez hasonlóan össze tudjuk állítani a saját kérdéssorunkat.

És ismételten, nem kell ezekhez a kérdésekhez ragaszkodnunk. Ha kedvünk van, menjünk még mélyebbre, térjünk ki még több részletre. Fontos, hogy érezük, teljeskörűen körbejártuk a kérdést.

  1. Mit jelent számunkra a család? Milyen az elképzelt, ideális családunk?
  2. Milyen családban élünk most? Ki a családunk? Kikből áll? Kiket tekintünk a családunk részének?
  3. Hogyan élünk, milyen a kapcsolatunk a családtagjainkkal? Hogyan telik egy napunk? Mennyi időt töltünk együtt? Mit csinálunk együtt? Hova járunk, kirándulunk rendszeresen? Elmegyünk-e nyaralni? Hogyan ünnepelünk?
  4. Milyen közös értékeken alapszik a családi életünk? Milyen közös értékekre tudunk támaszkodni nehéz helyzetekben? Mit jelent a családunknak a boldogság, az elégedettség, a bizalom?
  5. Mit jelentünk egymásnak? Mit adunk egymásnak? Hogyan járulunk hozzá a családunk életéhez? Mi a fő szerepünk, feladatunk a családunkon belül? Hogyan járulunk hozzá ahhoz, hogy a családtagjaink élete jobb, boldogabb legyen? Örömmel megyünk-e haza munka után?