VÁLJUNK SZABADDÁ, 4. rész

 

Minden gondolat a vele társult érzelemnek, illetve az érzelem finom árnyalatainak megfelelően tárolódik az elménkben. Nem a tényeknek, hanem az érzelmi töltetnek megfelelően rendeződnek. Az önismeret sokkal gyorsabban fejlődik, ha gondolatok helyett az érzelmeket figyeljük meg. Az elme az érzelmek kezelésére tudatosan használja az elfojtást, az érzelem kinyilvánítást és a menekvést. E mechanizmusok csak akkor ártalmasak, ha mindenféle tudatos szándék nélkül alkalmazzuk azokat. A gondolatok vég nélkül keletkeznek, amíg a felszín alatt húzódó érzelmet át nem adjuk, el nem engedjük.

És ne feledjük, egy válság sikeres megoldása számtalan előnnyel jár. Csökken az élettől való félelmünk, rátermettebbnek érezzük magunkat, nagyobb megértéssel és együttérzéssel vagyunk mások problémái iránt, és még arra is képessé válunk, hogy másoknak segítsünk hasonló helyzetekben. Minden válság az irányváltás, a megújulás, a növekedés, a régi elengedésének és az új születésének magvát hordozza magában. Kríziseink egyik előnye éppen az, hogy közelebbről megismertet magunkkal, emberibbé és teljesebbé tesz bennünket.

Az élettől való félelem valójában az érzelmektől való félelem. Nem a tényektől félünk, hanem az azokkal kapcsolatos érzéseinktől. Amint megismerjük érzelmeinket, az élettől való félelem is csökken. Magabiztosabbnak érezzük magunkat, és hajlandók leszünk komolyabb kockázatokat is vállalni, hiszen érezzük, bármilyen érzelmi következménnyel képesek vagyunk megbirkózni. Olyan új élményekben lehet részünk, amik addig messze elkerültek minket, hiszen nem adtunk nekik teret, lehetőséget. A negatív érzések elengedésével végre nem állunk ellen a pozitív érzelmeknek sem.

A félelmeink elengedésével egyre barátságosabbá válik a világ, amit mind jobban élvezni is tudunk. Szabaddá válunk, hiszen nem vagyunk kiszolgáltatva neki, többé nem hisszük és érezzük úgy, mintha a külső tényezők irányítanának bennünket Az érzelmeink tudatos kezelésének végeredménye valamiféle sérthetetlenség érzése, azaz maga a nyugalom. Amikor tudjuk, hogy szabadok vagyunk, akkor boldognak, reménykedőnek, bizakodónak, nagylelkűnek, szeretettelinek érezzük magunkat. Akkor tudjuk, biztonságban vagyunk.