ELŐSZÓ, 1. rész

 

Sokat gondolkodtam azon, hogy milyen címet adjak ennek a fejezetnek. Vacilláltam az „Önmagunk szeretete” és az „Önmagunk elfogadása” megfogalmazások között. Nem tudtam eldönteni, mert úgy éreztem az ”önszeretet” szó olyan negédes és túlzó, amit biztosan sokan elutasítanak, és ennek hatására el sem akarják majd olvasni ezt a blokkot. Aztán ahogy állítottam össze az írásokat, mindig a „szeretet” szó erősödött fel és tért vissza hozzám. Mintha azt mondta volna: „fogadj el, engedj magadhoz, merj felvállalni, szeress engem”. És aztán volt egy pillanat, amikor határozottan éreztem, és egyértelműen megfogalmazódott bennem, hogy igen, csakis a „szeretet” szó lehet a választásom, és ez az, amit használni akarok, ez az, amit ki akarok mondani, és szeretném, ha mindannyian ki tudnánk mondani: Önmagunk szeretete. Mert ez a legfontosabb. Ez a kulcs. A boldog és sikeres életünk kulcsa.

Ez a folyamat megmutatta, bizony van még mit tennem ezen az úton, hogy az önelfogadásból eljussak az igazi önszeretethez. Másoktól is csak akkor remélhetem, várhatom el, hogy bízzanak bennem és szeressenek engem, ha én magam képes vagyok rá.

Nem hiszek az önfejlesztésben, ha az nem önmagunk elfogadásán és szeretetén alapul. Ezek nélkül nem juthatunk el sehova. Erre már sokan rájöttek, de azért még mindig többen vannak olyanok, akik önfejlesztés címszó alatt adják a semmit. És hogy ezt miért tehetik meg, mert mi, az ő „vásárlóik” félünk. Félünk magunkat megismerni, magunkkal szembenézni, magunkkal őszintének lenni, magunkat elfogadni és szeretni. Soha ne másokat hibáztassunk azért, ami velünk történik, azért, amit kapunk, hiszen mindig mi döntünk, mi vagyunk a vevők, mi vagyunk azok, akiknek erre van szükségünk.

De valóban erre van szükségünk? Vagy csak a félelmeink irányítanak bennünket? Most, itt van egy lehetőség, hogy elkezdjünk kicsit magunkba nézni. Izgalmas lesz!

Amikor képessé válunk arra, hogy elfogadjuk és szeressük magunkat, és bízzunk magunkban, akkor lehetőséget adunk annak, hogy az életünkben minden sikerüljön. Ebben szilárdan hiszek. Egészségesebbek és fittebbek leszünk, kiteljesednek a kapcsolataink, új hivatást találunk, vagy sikeresebbek leszünk a mostani munkánkban, és anyagilag is megerősödünk. Ezek a változások szinte maguktól következnek be. Magunkban – testünkben, lelkünkben és elménkben – rendet rakva, megtalálva nyugalmunkat, a magunkba vetett hitet és biztonságot, megerősödünk, és így nagyobb bizalommal és tartással tudunk a környezetünk felé fordulni. Önbecsülés és önbizalom a nyitja minden pozitív változásnak, amely életünkben bekövetkezhet.