VALÓDI CÉLUNK MEGTALÁLÁSA, 1. rész

 

Sokan gondoljuk úgy, hogy képesek vagyunk kijelölni céljainkat, fel tudjuk ismerni és meg tudjuk fogalmazni azokat. Én is ezt hittem sokáig. Aztán később megértettem, mennyire csak a felszínen mozgok. Megértettem, miért nincs bennem motiváció, ami tartósan és kellő energiával lát el, és visz előre az úton.

A „Mi a célom?” kérdésre legtöbbször valaminek a megszerzését, valamilyen győzelmet, diadalt határozunk meg. Mint például, hogy mit szeretnénk tanulni, milyen karriert szeretnénk befutni, milyen lakást, autót ruhát akarunk vásárolni, üzleti vállalkozást alapítani, vagy férjhez menni, Afrikába utazni, és ehhez hasonlók. Életünk során sok-sok vágyat, kívánságot fogalmazunk meg. Különböző feladatokat vállalunk magunkra és látunk el. Mindezekkel csodálatosan le is foglaljuk magunkat, és elhisszük, hogy tudatosak vagyunk, hiszen jól meghatározott célok felé haladunk.

Aztán szépen meg is valósítjuk ezeknek a céloknak egy részét. Jó állásunk lesz, megállapodunk, megvesszük a vágyott autónkat, kialakítjuk és kicsinosítjuk az otthonunkat, és elutazunk Afrikába is. De amint kielégítettük egyik vágyunkat, rögtön meg is fogalmazódik bennünk egy másik, egy újabb, egy még nagyobb, még fényesebb. Igen, jön valami új remény, ami majd elhozza a várva várt boldogságot.

Mindez pedig csak ismétlődik, és ismétlődik, és ismétlődik. De miért nem vagyunk boldogok és elégedettek, miután elérjük a kitűzött céljainkat? Csak feszülünk, akarunk, rohanunk, hajszolunk. Nem vagyunk képesek megnyugodni, kiengedni, meglágyulni. Bizonytani akarunk magunknak és a világnak, láttatni akarjuk, hogy sikeresek vagyunk, elértünk valamit, és boldog, kiegyensúlyozott életet élünk.

Pedig valójában csakis az érzés a fontos. Az az érzés, amit a célunk elérése kivált, okoz bennünk. Hiszen csakis ez az érzés az, ami megmarad, ami nyomot hagy bennünk, amit képesek vagyunk megőrizni, és ami valóban mozgat minket. Például én nem azért takarítok, hogy tisztaság legyen. Önmagában a tisztaság nem motiváló, nem jelent semmit. Azért a jó és kellemes érzésért, megnyugvásért teszem a dolgom, amit a tisztaság élménye, érzete, látványa, illata, energiája ad nekem.