VALÓI CÉLUNK MEGTALÁLÁSA, 2. rész

 

Nézzünk mélyebbre! Valójában mi van bennünk legbelül? Gondoljuk át, hogy vajon tudjuk-e és értjük-e, mi végre csinálunk bármit is! Vajon mi van a céljaink és törekvéseink mögött? Mi az az érzés, amit meg szeretnénk tapasztalni, amit át szeretnénk élni? Hogyan szeretnénk magunkat érezni? Milyen változást szeretnénk az életünkben megélni?

Fontos kérdések ezek. Ezek adják meg a választ arra, amire valóban vágyunk. Ez az, amit fontos tudatosítani magunkban. Ez a működésünk alapja. Ezért tesszük, amit teszünk. Ezért kelünk fel reggel, ezért vállalunk munkát, ezért alapítunk családot, létesítünk és tartunk fenn emberi kapcsolatokat, sportolunk, művelődünk, és így tovább.

Ez az igazi mozgatórugónk, hajtóerőnk, amit, ha tudatosítunk magunkban, még könnyebbé válik számunkra, hogy kisebb célokat határozzunk meg magunk számára, vagy válasszunk a már meglévők közül.

A valódi célunk mindig inkább egy belső állapot, mint a szeretet, nyugalom, öröm. Míg legtöbbször az első válaszunk a feltett „Mi a célom?” kérdésre valamilyen külső körülménnyel kapcsolatos, mint a pénz, tudás, egészség, kapcsolatok. Külső céljaink elérésének a hatása nagyon rövid távú. Sokszor úgy érezzük, nem is ilyen lovat akartunk. A belső, az igazi célunk eredménye azonban valóban a miénk, az nem illan el soha.

A valódi célunk ismerete tudatosságot, nyugalmat és magabiztosságot ad nekünk. Egy iránytű, aminek segítségével mindig el tudjuk dönteni, merre haladjunk tovább, mit változtassunk, milyen új lépéseket tegyünk, mi az, amit érdemes abbahagynunk, elhagynunk vagy esetleg feladnunk. Ennek segítségével haladunk előre. Kis lépésekben, mindig hozzá- hozzáadva valamit a belső célunk megvalósításához. Ezeknek a kis lépéseknek a felismerése örömmel és megelégedettséggel tölt el minket, egyre jobban kiteljesítve bennünket

Ami felszínes, az nem lehet tartós és maradandó. A felszínes céljaink jönnek és mennek. Állandó változásban, hol megvalósulva, de igazi és tartós elégedettséget, örömöt nem okozva.

És még egy igen fontos dolog, azok, akik nem tudják megfogalmazni, hogy valójában mit is akarnak, soha nem is kaphatják meg azt.

Olyan sokan futunk – már-már kétségbeesetten – különböző külső, anyagi dolgok után, mint a karrier, pénz, kapcsolatok, szépség… Híve abban, hogy ezek a külső körülmények teremtik meg, hozzák el a belső érzéseinket. Azt, amire vágyunk. Ismerjük fel a helyes sorrendet. Egy külső körülmény nem hoz belső eredményt. Ez csak fordítva lehetséges. A belső világunk hozza létre a külső valóságunkat. „A nem látható minden esetben a látható szülőanyja.” (Dr. William Tiller). Míg fordítva ez soha nem lehetséges.

A jó és eredményes külső körülményeink sikeressége a belső világunktól függ. Ha bennünk nincs béke, nyugalom és szeretet, akkor a jó, kellemes és kényelmes külső körülmények sem teszik meg a hatásukat. „A pénz nem boldogít” – mondják, és milyen igaz.

 

A valódi kérdés az, hogy miért vállaljuk be és végezzük el ezeket a feladatokat? Miért dolgozunk olyan sokat azok elérésén, megvalósításán? Hova akarunk eljutni? Mit szeretnénk megélni és érezni? Mi is valójában a célunk célja?

 

Kérdéssor

Határozzunk meg valóban ösztönző és értelmes célt önmagunk számára!

  1. Mi a célunk, mi az, amire a legjobban vágyunk ebben a pillanatban?
  2. Képzeljük el, hogy megkapjuk azt, elérjük a fent megfogalmazott célunkat. Ez mit használna nekünk? Hogyan és miben változna meg tőle az életünk?
  3. Ha mindent megkapnánk, amit a fenti 2 kérdésre válaszoltunk, akkor hogyan éreznénk magunkat?

Ez, a 3. kérdésre adott válasz az igazi vágyunk, célunk, ezt tudatosítsuk magunkban!