coaching változás

“Az a hiedelem, hogy az ember nem több a genetikájánál, az egyik legkártékonyabb téves elképzelése modern kultúránknak – alattomosan azt sugalmazza, hogy minden ember a képességek kész és rögzített készletével jön világra, és hogy az ember és agya nem változhat.” – Shawn Achor

Hányszor és hányan mondogatjuk nap, mint nap, hogy “én már öreg vagyok”, “a nők nem jók a reál tudományokban”, „én már csak egy ilyen fura/ különleges/ nehéz/ problémás ember vagyok”, “te egy született festő/ vezető/ kreatív/ vesztes vagy”.

Sokan, akikkel együtt dolgozom, vagy más fórumon beszélgetek, gondolják azt, hogy az ember nem tud változni. Amilyen tulajdonságokkal, adottságokkal születtünk, azok egész életünkben állandóak, és nem tudunk kilépni a saját kereteinkből.

Erre az egyik legjobb ellenpélda (ha más nem, hát a magam számára) a saját esetem, történetem. Mint váltam hitelesebbé, integráltabb személyiséggé. Ahogy gondolataim és cselekedeteim mind jobban összhangba kerültek. És egyre nyitottabb, kíváncsibb, bátrabb és őszintébb lettem.

Én is sokáig nem hittem abban, hogy meg tudok változni, és nem is éreztem igényét a változásnak. Akikről hallottam ilyen jellegű történeteket, azokat nem hittem el, megjátszásnak, egy felvett szerepnek tartottam. Pedig épp ellenkezőleg. Ezek az emberek tudtak hitelesebbé válni.

Nem a jó vagy jobb emberré válás a cél. Hanem az, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkbe. Önazonossá váljunk. Saját magunk lehessünk.

A lényeg, hogy ne a mások által meghatározott úton próbáljunk elindulni, mert az nem a miénk, és így nem is ösztönző számunkra. A saját utunkat keressük meg, ami nekünk jó, nekünk fontos.

Persze ehhez nagy bátorság kell. Biztosak lehetünk abban, hogy a környezetünkben értetlenség és rosszallás keletkezik majd. De jönnek új emberek, akik mellénk állnak és támogatnak.

“1970-ben a Dalai Láma azt állította, hogy az agy szerkezetét pusztán a gondolat erejével meg lehet változtatni.” – Shawn Achor

 

Könyvajánló a témában:

  • Carol S. Sweck: Szemléletváltás
  • Brené Brown: Bátraké a boldogság